Jedzenie meksykańskie uchodzi za jedną z najlepszych kuchni świata. Co sprawia że dania z drugiego końca świata są w Polsce tak popularne? Przede wszystkim łatwa dostępność składników na meksykańskie potrawy. O ile w kuchni indyjskiej jest trudno zdobyć niektóre składniki przyprawy, to w przypadku kuchni meksykańskiej sytuacja ma się o wiele łatwiej. Powszechnie dostępna papryka, wołowina, kurczak, kukurydza i wiele innych składników – to wszystko sprawia, że kuchnia meksykańska na stałe zagościła w naszych domach. Czytaj więcej
Kuchnia meksykańska
Kuchnia meksykańska wywodzi się jak sama nazwa mówi z ameryki południowej. Popularność dań z Meksyku w Polsce związana jest z łatwością dostępności składników oraz zamiłowanie do intensywnych, nierzadko ostrych smaków na bogato ułożonych na talerzu. Kuchnia meksykańska nie jest skromna. Dominuje tu przepych, mnogość składników i dużo przypraw. Paradoksalnie, jedzenie to nie jest drogie, ponieważ składniki, które wchodzą w tę kulturę kulinarną wywodzą się z mniej zamożnych rejonów Meksyku. Można więc powiedzieć, że zamawianie jedzenia w restauracjach w stylu meksykańskim nie uszczuplą mocno naszych portfeli.